Vrakovisko za stovky miliónov: Veľká zbierka vzácnych vrakov ide do aukcie

Už na jeseň sa bude predávať veľká zbierka vzácnych vrakov, ktorú v Los Angeles nazhromaždil imigrant Rudi Klein prevádzkujúci vrakoviská so špecializáciou na európske autá.

Renovátori a zberatelia historických áut, pripravte si prkenice, pretože už čoskoro sa bude konať až neuveriteľná aukcia. Prestížny aukčný dom RM Sotheby’s ešte len uzatvára dražby po tohtoročnom automobilovom sviatku v kalifornskom Monterey a už pripravuje ďalšiu veľkolepú ponuku vzácnych, a dokonca aj unikátnych veteránov. Táto zbierka vstupuje do automobilových dejín ako „kolekcia Rudiho Kleina“.

A kým sa budeme venovať veteránom na predaj, pre pochopenie ich aktuálneho stavu sa musíte zoznámiť s ich záchrancom. Rudi Klein imigroval do Spojených štátov amerických v neskorých päťdesiatych rokoch a najprv sa živil ako mäsiar, ale v roku 1967 sa v Los Angeles rozhodol otvoriť nové vrakovisko, kde sa špecializoval na európske vozidlá.

Zúfalý muž plánuje nájsť svoj pevný disk s BTC v hodnote 169 miliónov dolárov

Počas nasledujúcich rokov dal dohromady veľkú zbierku európskych veteránov, ktoré uskladnil za ostnatým drôtom a len málo ľudí z verejnosti malo šancu ich kedy vidieť. Rudi Klein zomrel už v roku 2001 a jeho synovia ponechali zbierku schovanú až do dnešných dní, kedy ju aukčný dom spracováva pre nadchádzajúcu aukciu. A nepochybne pritiahne pozornosť bohatých zberateľov áut, pretože obsahuje aj jedinečné kúsky.

Najväčší záujem priťahuje unikátny Mercedes-Benz 500K „Caracciola“ Special Coupe z roku 1935, ktorý je jedným z najslávnejších predvojnových mercedesov a dlhé desaťročia bol považovaný za stratený. Veľké súperenie záujemcov sa potom očakáva aj u Horchu 855 Special Roadster z roku 1939, jediného dochovaného kusu zo siedmich vyrobených, alebo prototypu kabrioletu Iso Grifo A3/L Spider od Bertoneho z roku 1967.

To však nie sú jediné vysoko exkluzívne autá v zbierke, pretože spolu s niekoľkými Lamborghini Miura a záplavou klasických porsche sa v nej nachádza aj jeden z 29 vyrobených Mercedes-Benz 300 SL Gullwing s hliníkovou karosériou, údajne jediný továrenský kus v čiernej farbe. Aukčný dom zatiaľ dokončuje celú ponuku, pretože na zverejnených fotkách z vrakoviska, kde zbierka dodnes stála, môžeme vidieť aj nespočetné množstvo motorov a rôznych náhradných dielov.

Obrovská zbierka Rudiho Kleina už teraz priťahuje veľkú pozornosť potenciálnych záujemcov o jednotlivé kúsky. Aukčný dom RM Sotheby’s uvádza, že počas septembra zverejní kompletný katalóg a dražba prebehne v októbri. Zatiaľ však nepozná konkrétny dátum.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

error: Content is protected !!