Viete správne brzdiť? Tieto tipy z vás urobia majstra za volantom

Správne a bezpečné brzdenie je kľúčovou zručnosťou každého vodiča. Poďme sa spoločne pozrieť na rôzne situácie, pri ktorých brzdenie uplatníte, a rôzne techniky brzdenia, ktoré z vás za volantom urobia skutočného majstra. Precízneho, istého a hlavne neohrozujúceho seba a okolia.

AKO SA BRZDÍ?
Začnime úplnými základmi. Hoci mnoho vodičov vie, ako zošliapnuť samotný brzdový pedál, z času na čas narazíte aj na takých pre odborníkov za volantom, ktorí o elegancii pri využívaní brzdy zrejme nikdy nepočuli. Ako teda pedál dostať k podlahe vášho vozidla? Položte pravú nohu na brzdový pedál s pätou na podlahe vozidla, aby sa pedálu dotýkala iba predná časť vašej nohy. Následne preneste viac váhy na pätu, aby na brzdový pedál pôsobila iba malá časť váhy vašej nohy. Jemne stlačte brzdový pedál, aby auto začalo spomaľovať. Akonáhle rýchlosť vozidla klesne, mierne uvoľnite tlak nohy na pedál, čím zabránite prudkému zastaveniu.

Rimac vylepšil Neveru. Má cez 2100 koní a menšiu batériu za veľký príplatok

BERTE V POTÁZ BRZDNÚ DRÁHU
Aby ste brzdenie vozidla vždy bezpečne zvládli, je dôležité mať nielen rýchle reflexy, ale predovšetkým brať do úvahy brzdnú dráhu vášho vozidla. Vždy dodržujte minimálnu odporúčanú vzdialenosť, v ktorej prípade platí jednoduché pravidlo dvoch sekúnd. Nájdite si nejaký bod, okolo ktorého prechádza vozidlo pred vami, a snažte sa okolo neho prejsť s odstupom dvoch sekúnd. Voilá, vaša bezpečnosť nie je síce stopercentne zaručená, rozhodne ste však úspešne navýšili pravdepodobnosť brzdenia bez nehody. Vždy by ste tiež mali brať do úvahy stav vozovky, poveternostné podmienky a samozrejme stav vašich pneumatík.

BRZDITE POSTUPNE
Automobil brzdite ideálne postupne, čím dosiahnete plynulé znižovanie rýchlosti až do úplného zastavenia. Predovšetkým sa vyvarujte náhlemu a prudkému brzdeniu, ktoré predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre náraz zozadu. Pokiaľ totiž dupnete na brzdu a vodič za vami nedodrží adekvátny rozostup, obratom si zarobíte na problém. Všeobecne platí, že za volantom predvídame. A to nielen ohľadom situácie pred, ale aj za nami.

PRUDKÉ BRZDENIE DO ZATÁČOK NEPATRÍ
Každý z nás niekedy videl vozidlo vletieť do zákruty, po čom vozidlo začalo s razantným znižovaním rýchlosti tým, že vodič rázne dupol na brzdu, aby zákrutu vôbec vybral. Pri zatáčaní uvoľnite plynový pedál, jemne stlačte brzdový pedál a znižujte rýchlosť už pred zákrutou. Nielenže bude cesta pre vás aj spolujazdca výrazne príjemnejšia, taktiež zmiernite opotrebenie brzdových doštičiek. Akonáhle vozidlo začne zatáčať, presuňte nohu z brzdového pedála na plynový pedál a jemne zrýchlite, aby ste kontrolovali rýchlosť vozidla v priebehu zatáčania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

error: Content is protected !!