Vojna Talianska so Stellantisom pokračuje

Stellantis váha s výstavbou novej továrne v Taliansku na vysokonapäťové akumulátory pre elektromobily. To sa však nepáči tamojšej vláde, pretože to ohrozuje ekonomiku a stratu obrovskej dotácie od Európskej únie.

Obchodný konflikt medzi globálnym automobilovým koncernom Stellantis a talianskou vládou pokračuje. Nie je tomu tak dávno, čo Taliani donútili domáci Alfu Romeo k tomu, aby premenovala najnovší model Junior, predtým Milano, pretože sa nevyrába v Taliansku a údajne klame zákazníkov. Následne to pokračovalo zabavením malých fiatov kvôli charakteristickej talianskej trikolóre a teraz automobilka dostáva ďalšie ultimátum.

Zúfalý muž plánuje nájsť svoj pevný disk s BTC v hodnote 169 miliónov dolárov

Taliani dôrazne varujú Stellantis, že ak sa konečne nezaviaže k výstavbe novej továrne na akumulátory v talianskom Termoli, môže prísť o prisľúbenú obrovskú finančnú dotáciu. Automobilka v minulosti zverejnila plány na výstavu troch európskych gigatovární, ale už začiatkom tohto roku postavila práce na prípravách závodov v Taliansku a Nemecku, pretože záujem zákazníkov o elektromobily chladne.

Adolfo Urso, taliansky minister priemyslu, však oznámil, že sa Stellantis musí zaviazať k dokončeniu projektu, inak mu hrozí strata dotácie 370 miliónov eur, teda necelých 9,3 miliardy českých korún, z verejných prostriedkov z fondu Európskej únie na obnovu po pandémii covid 19. Súčasne dodáva, že zástupcovia medzinárodného výrobcu áut musia odpovedať, a to v krátkom čase.

Ak sa totiž neozvú do niekoľkých hodín, talianska vláda presunie finančné prostriedky do iných projektov. Doslova hovorí: „Nemôžeme si dovoliť prísť o tieto financie, pretože Stellantis nedodržiava svoje záväzky.“ Vláda podľa neho už svoju časť urobila, avšak spoločnosť so sídlom v holandskom Amsterdame ešte nie. Nová továreň by pritom mala vzniknúť v spolupráci so spoločnosťou Automotive Cells Company, ktorú Stellantis spoluvlastní s firmami Total a Mercedes-Benz.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

error: Content is protected !!