Rimac vylepšil Neveru. Má cez 2100 koní a menšiu batériu za veľký príplatok

Nový Rimac Nevera R je vylepšenou verziou elektrického hyperšportu z Chorvátska. Je výkonnejší a rýchlejší na rovinkách aj v zákrutách.

Elektrický hyperšport Rimac Nevera doslova fascinuje až extrémnou dynamikou. V Chorvátsku si však povedali, že ho môžu urobiť ešte rýchlejším a na tohtoročnom automobilovom sviatku Monterey Car Week v Kalifornii oficiálne odhalili modernejšiu Neveru R s ešte silnejším elektromotorom, menším akumulátorom aj vylepšeným šasi pre pokročilejšie jazdné schopnosti. Hlavným cieľom je celkové zrýchlenie elektromobilu na rovinkách aj v zákrutách.

Zúfalý muž plánuje nájsť svoj pevný disk s BTC v hodnote 169 miliónov dolárov

Nový Rimac Nevera R sa predstavuje so starou známou elektrickou štvorkolkou so štyrmi nezávislými elektromotormi, avšak výrazne vyšším výkonom. Ten vzrástol o nezanedbateľných 193 koní! Z pôvodných 1914 koní je novo 2107 koní, s ktorými je novinka ešte dynamickejšia vo vysokých rýchlostiach. Aj keď to reálne snáď ani nespoznáte, pretože už východisková nevera vie uháňať zdrvujúcim tempom.

Akcelerácia z 0 na 100 km/h za 1,81 sekundy síce zostáva rovnaká, ale zrýchlenie z 0 na 200 km/h sa nepatrne zlepšilo zo 4,42 sekundy na 4,38 sekundy. Snáď najvýraznejší rozdiel je pri akcelerácii z 0 na 300 km/h, kde Rimac našiel potenciál na ukrojenie viac ako polovice sekundy – z pôvodných 9,22 je novo 8,66 sekundy. Novinka potom prichádza s elektronicky obmedzenou maximálnou rýchlosťou 350 km/h. Na plných 412 km/h automobilka pustí svojich klientov iba pri špeciálnych udalostiach zameraných na rýchlosť.

Nový Rimac Nevera R ale nie je iba väčším zrýchlením, pretože automobilka zapracovala na agilnejších jazdných vlastnostiach. S lepivými pneumatikami Michelin Pilot Sport Cup 2, väčším negatívnym odklonom kolies a prepracovanejšou aerodynamikou s veľkým krídlom a ďalšími exteriérovými doplnkami bola obmedzená nedotáčavosť o desať percent. Technici Rimacu navyše vymenili skorší 120 kWh vysokonapäťový akumulátor za menšiu 108 kWh batériu, čím znížili hmotnosť o 35 kilogramov na výsledných 2277.

A koľko to všetko bude stáť? Rimac uvádza, že vyrobí iba 40 kusov so základnou cenou od 2,3 milióna eur, teda zhruba 58 miliónov korún. Základný Rimac Nevera pritom stojí 2 milióny eur, teda približne 50,5 milióna korún.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

error: Content is protected !!